19 november 2018

Voelen

Meer dan vijf jaar geleden begon mijn jongste zoektocht. Mettertijd is deze zoektocht veranderd in een tocht; het zoeken is weggevallen.

Eén van de dingen die ik aan het begin van die tocht al vlug meekreeg was dat ik opnieuw moest leren voelen. Dat klinkt raar uit de mond van een hoogsensitief iemand, want die voelt alles toch zo intens… Maar veel hsp’s (niet allemaal) zijn erg naar buiten gericht, naar alles wat van buiten binnenkomt, en we vergeten te voelen wat in onszelf aanwezig is of ontstaat door de interactie met de buitenwereld. Niet dat die binnenwereld niet gevoeld wordt; hij wordt eerder genegeerd of afgesloten.
Dat negeren ontstaat o.a. doordat dit (soms) de enige manier is die we kennen om met de wereld van mensen en dingen (die ons overweldigen) te kunnen omgaan, om ons te conformeren aan ‘de anderen’ en om ons op één of andere manier proberen veilig te stellen. Het negeren kan ook ontstaan doordat we ‘aangeleerd’ kregen om alles te doen met ons hoofd. En wat moet ons hoofd met al die gevoelens die zich aandienen? Velen leerden dus om daar zo weinig mogelijk aandacht aan te schenken.
Door het negeren van ons voelen, zetten we onze creativiteit, leergierigheid, intuïtie, spiritualiteit, e.a. op een laag pitje. Ook grenzen worden niet meer aangevoeld, laat staan aangegeven.
Uit dat negeren van onze gevoelens ontstaan logischerwijze ook problemen als angstsymptomen en/of angststoornissen, bindingskwesties, enz.
Sommigen – de gelukkigen – leren uit zichzelf om goed, of beter, om te gaan met het voelen. Aan anderen moet eerst verteld worden dat het ook anders kan, wat niet zelden gebeurt na één of andere depressie of een burn-out of andere moeilijkheden.

Voelen is in de eerste plaats durven naar binnen gaan en voor een hoogsensitief iemand kan dat best beangstigend en overweldigend zijn want die binnenwereld is diep en heel intens. Maar als je het aandurft, gaat de wereld weer voor je open.


2 opmerkingen:

  1. Beste Suzanna, bedankt voor je alweer verrijkende tekst. Ik herken mezelf zeer goed in wat je schrijft en vind daardoor verklaring voor wat ik nog niet linkte aan HSP, maar eerder aan vroegere veiligheidspatronen die ik mezelf aanleerde. Dank je wel voor jouw delen! Je schrijft ook zeer overzichtelijk en je straalt doorheen je woorden een hele grote zachtheid af, waarbij ik een gelijkgezinde in je herken. Fijne ontmoeting dus, al is het nog maar alleen via tekst! Hartelijke groeten, An

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry voor het late antwoord, onbekende An. Het was een hectisch jaar waardoor ik de reacties op mijn blog niet opvolgde.
    Dankjewel voor de mooie woorden. De fijnheid van de ontmoeting is wederzijds.

    BeantwoordenVerwijderen